Yatırım Teşvikleri

Devlet Teşvikli Güneş Panelleri ile Yatırımınıza Değer Katın

INGOT, WAFER, HÜCRE VE PANEL ÜRETİM TESİSLERİYLE, GÜNEŞ PANELİ ÜRETİMİNİN TÜM AŞAMALARINI TEK ÇATI ALTINDA TOPLAYAN KALYON PV, TEBLİĞE VE TEŞVİKE UYGUN YÜKSEK VERİMLİ GÜNEŞ PANELLERİ ÜRETİYOR, YERLİ GÜNEŞ TEKNOLOJİLERİYLE YATIRIMINIZA DEĞER KATIYOR.

AVANTAJLI FİYAT TEKLİFİ İÇİN

Yerli Üretim Anlayışıyla, Yenilenebilir Enerjide
Güneş Gibi Doğan Bir Türkiye!

2012/1 sayılı “Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararın Uygulanmasına İlişkin Tebliğ” de
2024 Ağustos ve Eylül aylarında yapılan değişikliklerle, güneş enerjisi yatırımlarında devlet teşviklerinden yararlanmak isteyen yatırımcıların tercih edeceği güneş panellerinin belirli şartları karşılaması gerektiği düzenlenmiştir.

Bu şart, güneş panellerinin, ingot dilimleme aşamasından veya öncesinden başlayarak yurt içinde üretilen güneş hücreleri kullanılarak üretilmiş olması gerektiğine vurgu yapmaktadır.

Mevcut Yatırım Teşvik Belgeli Projelerde Son Gün: 28 Şubat 2025

24 Ağustos 2024’te yapılan değişiklikte güneş panelinin üretim sürecindeki kaide ve koşullar vurgulanırken, 25 Eylül 2024’te yapılan değişiklikte kaide ve koşullar aynı tutulmuş ancak 28 Şubat 2025 tarihine kadar bu üretim süreci dışındaki üretime sahip yurtiçinde üretilmiş güneş paneli ile, usule uygun olarak tamamlama şartı getirilmiştir.

İlgili güncellemeye ilişkin T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı kamuoyu duyurusu yapmış, yatırımcılar ve ilgili paydaşlar linkteki duyuru ile bilgilendirilmiştir.

Bu kapsamda, 2012/1 tebliğin 8. maddesinin 2. fıkrasının (e) bendinde;
“e) (Değişik:RG-25/9/2024-32673)(5) Güneş enerjisine dayalı elektrik üretimi yatırımları kapsamında yurt dışından temin edilecek güneş paneli ve güneş paneli taşıyıcı konstrüksiyon sistemleri ile, 28/2/2025 tarihinden önce 23 üncü maddenin dokuzuncu fıkrasında belirtilen usule uygun tamamlama vizesi müracaatında bulunulacak teşvik belgeleri kapsamındaki yatırımlar için olanlar hariç olmak üzere üretim süreci ingot dilimleme aşamasından veya öncesindeki bir aşamadan başlayarak yurt içinde üretilmiş güneş hücreleri kullanılmadan üretilen güneş panelleri,” ifadeleriyle teşvik belgesi kapsamında değerlendirilmeyen harcamalar kapsamı belirlenmiştir.

Teşvik Uygulaması, Güneş Panelinin Yanı Sıra Yatırımın Diğer Bileşenlerini de Kapsıyor

GES kurulumlarında devlet teşviklerinden yararlanmanın ön koşulu, yatırımda ingot dilimleme aşamasından veya öncesindeki bir aşamadan başlayarak yurt içinde üretilen güneş hücreleri kullanılarak üretilen güneş panellerinin tercih edilmesidir.

Bu ön koşulu sağlayan güneş panelinin tercihi; GES yatırımınızın diğer giderleri olan inverter, kablo, konstrüksiyon, tek eksenli güneş takip sistemi (tracker) gibi bileşenlerin de teşvik kapsamında değerlendirilmesine olanak tanıyor.

Kurumlar vergisi, gelir vergisi, SGK destekleri, KDV istisnası, gümrük vergisi muafiyeti, gelir vergisi stopaj desteği ve damga vergisi muafiyeti gibi yatırım sürecinde oluşacak diğer maliyet kalemlerini de kapsayan teşvikler; yenilenebilir enerji yatırımınıza büyük avantajları beraberinde getiriyor.

Güneş Paneli Tebliğe Uygun Değilse Yatırımın Tümü Teşvik Kapsamı Dışında Kalıyor

Güneş panelinin tercihinin tebliğe uygun olmaması durumunda;
• GES yatırımındaki inverter, konstrüksiyon, kablo, tek eksenli güneş takip sistemi (tracker) vb. ekipmanlar,
• Kurumlar vergisi, gelir vergisi, SGK destekleri, KDV istisnası, gümrük vergisi, gelir vergisi stopaj desteği, damga vergisi gibi devletin yatırımcıya sunduğu destekler de teşvik kapsamının dışında kalıyor.
AVANTAJLI FİYAT TEKLİFİ İÇİN
Ingot, Wafer, Hücre, Panel Üretimi Türkiye’de Sadece Kalyon PV’de!

6 Farklı Bölgede %50’ye varan Teşvik Oranları

GES Yatırım Teşvik Belgesi 240 KW ve üzerinde kurulum kapasitesine sahip GES’ler için, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından alınmaktadır. Lisanssız ve bağlantı anlaşmasındaki sözleşme gücüyle sınırlı olmak kaydıyla, elektrik üretim tesisi yatırımları bölgesel yatırım teşviklerinden de yararlanmanıza olanak sağlamaktadır.

Teşvik uygulaması kapsamında yatırımlar 6 bölgede değerlendirilmekte, teşvik avantajları 1. Bölge’den 6. Bölge’ye değişen oranlarla artmaktadır.

Bölgeye göre farklı oranlarda olacak şekilde, toplam yatırım tutarının %30’u ila %50’si oranında yatırımınıza devlet katkısı sağlanmaktadır.

YATIRIM TEŞVİK KAPSAMINDA DESTEKLENECEK BÖLGELER VE İLLER
1. Bölge
2. Bölge
3. Bölge
4. Bölge
5. Bölge
6. Bölge
Ankara
Aydın
Adana
Afyonkarahisar
Bayburt
Adıyaman
Antalya
Balıkesir
Burdur
Aksaray
Çankırı
Ağrı
Bursa
Bilecik
Düzce
Amasya
Erzurum
Ardahan
Eskişehir
Bolu
Gaziantep
Artvin
Giresun
Batman
İstanbul
Çanakkale
Karaman
Bartın
Gümüşhane
Bingöl
İzmir
Denizli
Kırıkkale
Çorum
Kahramanmaraş
Bitlis
Kocaeli
Edirne
Kütahya
Elâzığ
Kilis
Diyarbakır
Muğla
Isparta
Mersin
Erzincan
Niğde
Hakkâri
Tekirdağ
Karabük
Samsun
Hatay
Ordu
Iğdır
Kayseri
Trabzon
Kastamonu
Osmaniye
Kars
Kırklareli
Rize
Kırşehir
Sinop
Mardin
Konya
Uşak
Malatya
Tokat
Muş
Manisa
Zonguldak
Nevşehir
Tunceli
Siirt
Sakarya
Sivas
Yozgat
Şanlıurfa
Yalova
Şırnak
Van
*Bozcada ve Gökçeada 6. bölge olarak değerlendirilmektedir.

Loading..........

The Data is Not Available

* Teşvik uygulamalarının detayları ve bölgelerdeki farklı destek avantajları için yatırım teşvik danışmanınızla görüşmenizi öneririz.

Yatırım Teşvik Belgesi’ne Uygun Güneş Panellerimiz
Fiyat Talebi ve Detaylı Bilgi için
Hemen Formu Doldurun!
Yatırım teşvik avantajları ve güneş panellerimiz hakkında detaylı bilgi için hemen formu doldurabilir, 444 6 559 numaralı telefondan bizimle iletişime geçebilirsiniz.

    Sıkça Sorulan Sorular

    Hayır. 2012/1 sayılı “Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararın Uygulanmasına İlişkin Tebliğ”de kapsamında teşviklerden yararlanabilmek için güneş panellerinin, ingot dilimleme aşamasından veya öncesinden başlayarak yurt içinde üretilen güneş hücreleri kullanılarak üretilmiş olması gerekmektedir.

    Teşvik uygulaması, lisansız güneş enerjisi santrali tipleri için geçerlidir.

    Hayır. Güneş enerjisinden elektrik üretimi yatırımları kapsamında modernizasyon niteliğindeki yatırımlar teşvik kapsamına dahil değildir.

    Hayır. Devlet yardımları kapsamında alınan tutarın kullanılmayan kısmı, her yıl yeniden değerleme oranıyla değerlendirilerek süresiz bir şekilde kullanılabilir.

    Evet. Tebliğ öncesi teşvik süreci tamamlanmış ancak yatırım süreci henüz tamamlanmamış yatırım teşvik belgeli yatırımlar için, belge süresi boyunca Türkiye’de üretilmiş panel kullanması teşvikten yararlanmak için yeterlidir.

    Evet. 24 Ağustos 2024 tarihinden sonra alınan teşvikler kapsamında bu tarih Türkiye’de üretilmiş panel kullanımı için bildirilen son tarihtir. 28 Şubat 2025 tarihinden sonra da teşvikten yararlanmak mümkündür. Ancak bu tarihten itibaren tebliğin esaslarına uygun şekilde ingot dilimleme veya daha önceki bir aşamadan üretilmiş panel kullanılması gerekmektedir.

    Hayır. Proje güç değişikliği ve panel güç değişikliğinde Türkiye’de üretilmiş panel kullanarak teşvikten yararlanmak için kritik tarih 28 Şubat 2025’tir. Bu tarih itibariyle ilgili mevzuata göre teşvik kapamasını yapamayan firmaların teşvikten yararlanması için ingot dilimleme veya daha önceki bir aşamadan üretilmiş panel kullanması gerekmektedir.

    Evet. Kalyon PV; ingot, wafer, hücre ve panel üretimini tek çatı altında toplayan üretim kabiliyetiyle tebliğe uygun güneş paneli üretimi gerçekleştirmektedir.

    Evet. 2 GW üretim kapasitesiyle Kalyon PV, yenilenebilir enerji yatırımının kurulum kapasitesi ne olursa olsun hızlı ve güvenli şekilde üretimi gerçekleştirmektedir. Üretim kapasitesiyle Türkiye’nin en büyük güneş paneli üreticilerinden biri olan Kalyon PV, ürünlerinin performansı ve dayanıklılığını UL ve TSE başta olmak üzere pek çok kalite belgesiyle sertifikalandırmıştır.

    Evet sahiptir. 2020’de üretime başlayan Kalyon PV, kurulduğu günden bugüne ingot, wafer, hücre ve panel üretimini tek çatı altında gerçekleştirmektedir. Bugün 2 GW üretim kapasitesiyle Türkiye’nin en büyük güneş paneli üreticilerinden biri olma unvanını taşımaktadır. Ayrıca 1,35 GW kurulu gücüyle Avrupa’nın en büyük güneş enerjisi santrali Kalyon Karapınar GES’in panel tedarikçiliğini üstlenmiş, projeyi tamamlamıştır.

    Kalyon PV’nin 2017 yılında temelleri atılmış, 19 Ağustos 2020 yılında üretime başlamıştır. Kurulduğu günden bugüne güneş panelinin tüm süreçlerini tek çatı altında üretmektedir. 4 yıllık deneyime sahip Kalyon PV, tüm komponentlerin üretimi konusunda Türkiye’de en deneyimli şirketlerin başında gelmektedir.

    Kalyon PV; monofacial (tek yüzeyli) yapıda Glass-Backsheet (Cam-Arka Yüzey) güneş panelleri ürettiği gibi, zeminden yansıyan ışığı da %20’ye varan oranda elektriğe dönüştüren bifacial (çift yüzeyli) Glass-Glass (Cam-Cam) güneş panelleri üretmektedir.

    Teşvik uygulaması kapsamında değerlendirilebilmesi projenin en az 240 KW ve üstü olması gerekmektedir.

    Yatırım Teşvik Belgesine Uygun Güneş Panelleri